Virksomheder med ultralav risiko

En fødevarevirksomhed vurderes at have ultralav risiko, når dens aktiviteter med fødevarerne kun udgør en meget lav eller ingen risiko for fødevaresikkerheden.

Eksempler på virksomhed​​er med ultralav risiko

  • Apoteker. Der kun sælger varer, der ikke kræver køl eller frys
  • Automater med fødevarer.  Der ikke kræver køl eller frys, f.eks. slik og chips 
  • Keramikere og glaspustere.  Der sælger direkte til forbrugere
  • Vinforretninger
  • Værtshuse. Der kun serverer indpakkede varer, f.eks. chips og peanuts i poser
  • Handel med fødevarer. Handel der ikke sker i en butik – f.eks. nethandel – når varerne ikke kræver køl eller frys
  • Transport af fødevarer. Hvis det er kølepligtige fødevarer, vil der være krav om skriftlighed

Virksomheder med ultralav risiko vil ikke have kritiske kontrolpunkter og får sjældent kontrolbesøg. En ultralav risiko virksomhed kan klare sin egenkontrol ved at udarbejde en skriftlig risikoanalyse samt ved at have gode arbejdsgange. De gode arbejdsgange kan i de fleste tilfælde være mundtlige.​

Kontrol af virksomheder med ultra​​​lav risiko

Virksomheder med ultralav risiko​ kontroller vi ved ejerskifte, forbrugerklager og i forbindelse med særlige kontrolkampagner. Den tilsynsførende spørger ind til dine gode arbejdsgange for, hvordan du sikrer den nødvendige rengøring, vedligehold mv.

Typiske emner ved kontrol af virksomheder med ultralav risiko:

  • Er der rent og vel vedligeholdt
  • Er der styr på, hvor varerne kommer fra
  • Er kontrolrapporten/kontrolinformationsblanketten hængt rigtigt op
  • Er varerne korrekt mærket. 

Læs mere om gode arbejdsgange som en del af din egenkontrol

Læs mere om skriftlig egenkontrol